Jag är nu tillbaka på uppgift 5 , "flipp-uppgiften" för jag tror inte att den blev helt färdig tidigare.
I mitt blogginlägg från mars finns de första delarna:
* uppspaltning av ämnet och kursmål
* ett slags manus till flippen
* länk till flippen (länken kom till först i april)
NU till sista delen av uppgiften: Utvärderingen
Uppgiften gjordes med en liten klass killar på elprogrammet i kursen Svenska 1. I den här klassen är eleverna mycket fokuserade på resultat och använder inte gärna ord i onödan, varken muntligt eller skriftligt. Detta innebär att uppgifter visserligen oftast blir gjorda men att det är svårare att få igång diskussioner och att skapa insikt i att språkutveckling är en process som till exempel kan innebära att en och samma uppgift kan behöva bearbetas och det mer än en gång.
Att arbeta med skoluppgifter hemma är inte särskilt populärt i klassen och till första lektionstillfället var det flera som inte tittat på flippen utan började göra det först i klassrummet. Vi kom då överens om att vänta med uppgiften till nästkommande lektion. Till den lektionen hade de flesta tittat på flippen även om ett par elever uppenbarligen gjorde det först i korridoren minuterna före lektionen.
När väl lektionen kom igång visade det sig att ämnet, efternamn (en del av momentet språksociologi), verkligen intresserade eleverna och vi återkom till några av frågorna under flera påföljande lektioner. Att vi återkom till ämnet under flera lektioner bidrog till att eleverna tittade på flippen flera gånger.
Elevernas synpunkter på flippen och att arbeta på detta sätt:
* Första reaktionen hos några elever var att det hela var onödigt men i slutändan hade de flesta tittat på flippen 3-4 gånger.
* Några elever sa att första gången de tittat på flippen så hade de mest bara bläddrat igenom rutorna och inte riktigt läst texten eller direkt funderat över bilderna/illustrationerna.
* I början förstod inte alla elever alla bilderna/illustrationerna i flippen men eftersom vi återkom till ämnet flera gånger blev förståelsen bättre.
*Att komma förberedd till lektionerna tyckte alla elever är bra (naturligtvis) men hemarbete är inte populärt. Dock medgav flera att de efteråt insett att det inte tog särskilt lång stund att titta på flippen.
Några av mina egna reflektioner:
* Jag hade inte inför första lektionstillfället fått eleverna att förstå hur viktigt det var att de verkligen tittat på flippen i förväg. Några elever hade räknat med att det skulle lösa sig på lektionen. Ett mer systematiskt användande av modellen skulle troligen göra stor skillnad och jag tror helt säkert att eleverna skulle vänja sig vid arbetssättet relativt snabbt.
* För denna klassen tror jag att min flipp innehöll för många frågor. Innehållet hade kanske passat just den här elevgruppen bättre om det delas upp på 2 eller t o m 3 olika flippar. Detta betyder att en flipp måste anpassas för varje klass och tyvärr inte kan "återanvändas"
*Val av bilder/illustrationer: Man kan aldrig vara för noga med valet av illustrationer. Olika elever (människor) läser in olika saker i/uppfattar/tolkar samma bild på mycket olika sätt.