Forts Uppgift 7
Källkritik
1.
Jag har valt följande 3 ämnen för ämnet Källkritik:
* sockerberoende
* Waldorf-pedagogik
* Intelligent design
1. http://forenadeliv.minimedia.se/vard-halsa/sockerberoende-ar-mycket-av-en-myt
2. http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=297&tem=2
3. http://www.antroposofi.nu/antroposofi/waldorfpedagogik/
Ovan nämnda sida länkar bl a till rubrik Forskning varifrån följande citat är hämtat
"Antroposofins karakteristikum är den forskande hållningen. Inga dogmer och förutfattade meningar skall skymma det ännu oupptäckta.
Men lika viktigt är att inte stanna vid de gränser vetenskapen sägs ha. Gränssprängandet tillhör objektiviten.
Galilei upptäckte att allt inte snurrade runt solen. Han såg det, trots att det var emot alla vedertagna normer.
Mycket av vår tids fördomar – då anförda av kyrkan, nu saluförda av vetenskapen och dess industri – hindrar utforskandet av vår värld.
Både det mätbara och det kvalitativa är vetenskap för antroposofin – det viktiga är den förutsättningslösa metoden."
Här beskriver antroposoferna sig som mer vetenskapliga än vetenskapen och sätter likhetstecken mellan kyrkliga dogmer och vetenskap. Att se detta kräver hög läskompetens och kritiskt tänkande varför det finns en viss risk att läsaren tar det som sanning. "Sanningar" som är så sanna att de inte kan eller behöver bevisas av modern vetenskap ska naturligtvis alltid på det bestämdaste avfärdas men det krävs som sagt mycket av läsaren.
Sidor styrda av de egna förespråkaran, ex länkar 3 och 6, är det naturligt att vara skeptisk till. Lika tydligt blir det inte när det gäller 1 och 2.
Både 3 och 6 ger ett mycket seriöst intryck och innehåller information under en mängd olika flikar och kan antagligen locka och fresta läsaren. Wikipedias artiklar är alla uppbyggda på samma sätt och kan kanske uppfattas som lite tråkigare men just det ger samtidigt en känsla av pålitlighet, ungefär som lagboken.
4. http://sv.wikipedia.org/wiki/Waldorfpedagogik
5. http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_design
6. http://www.intelligentdesignnetwork.org/
2.
Mel Gibsons film Braveheart från 1995 är ett välkänt exempel på en film fylld av historieförvrängning och subjektivitet. Frågor att diskutera i klassrumme kan vara: Vilken bild får publiken av de olika karaktärerna, både genom de ord som används och hur de skildras i bild? Viket syfte/motiv kan ligga bakom?
Google-sökning
Se blogginlägg från 1 april "Дагарие все"
Många intressant exempel på ämnen där ett källkritiskt öga är viktigt. Min erfarenhet är att elever tycker att många av Wikipedias artiklar är för svåra att förstå (grundskolenivå) och därför väljer en källa som är lättare att läsa. Hur ska man komma till rätta med den problematiken?
SvaraRadera